Jiddu Krishnamurti ( 1895 – 1986) wordt in de Theosofische Vereniging van India opgevoed als de mogelijk komende Messias. Hij is hiertoe uitverkoren omdat een van de leiders van de beweging onder de indruk is van de bijzondere uitstraling van de 14-jarige jongen. De organisatie bereidt zich wereldwijd al decennia lang voor op deze reïncarnatie van de Messias omdat men vreest dat zijn boodschap dusdanig wereldschokkend zal zijn dat hij niet begrepen wordt.


Ommekeer

Op 34-jarige leeftijd houdt Krishnamurti in Nederland (Kasteel Eerde bij Ommen) een toespraak waarin hij zich radicaal afkeert van de theosofische beweging. Hij ontbindt op dat moment de organisatie waarvan hij aan het hoofd staat (Orde van de Ster). De Theosofische Vereniging stond op haar grondvesten te schudden. Krishnamurti zet zich vanaf dat moment af tegen elke autoriteit van buitenaf. Een identificatie met religie, natie, ras of cultuur bekritiseert hij op felle wijze. Hij zet zich ook af tegen geestelijke meesters, guru’s en zogenaamde heiligen of wijzen.


Bhagwan

De guru Bhagwan, de latere Osho, beschouwt hem als een verlichte meester en stuurt veel van zijn volgelingen naar de toespraken van Krishnamurti. Deze heeft op zijn beurt echter geen goed woord over voor de volgelingen van deze ‘nep-guru’ in hun oranje jurken.


Transformatie

Krishnamurti appelleert aan een onmiddellijke en radicale transformatie vanuit een helder en ordelijk inzicht in ons psychisch functioneren. Heel zijn verdere leven wijdt hij aan het uitdragen van deze boodschap. Hij doet dit op zijn kenmerkende sobere, strenge maar toch ook milde wijze.


Waarheid

Krishnamurti waakt ervoor om zelf als guru gezien te worden. Hij wil ook niet dat er een organisatie ontstaat die zijn ‘leer’ beoogt uit te dragen. Toehoorders zijn voor hem aanwezigen die met hem meedenken op een ontdekkingsreis naar waarheid in een land zonder paden: 'Truth is a pathless land'.

 

© Jan Philip Wieringa